tips tegen de zon

Met de lente en zomer onderweg is het bijna weer tijd om te genieten van het warme weer en luchtige kleding. Maar… de zomer is lang niet bij iedereen favoriet - en al helemaal niet als je het super warm krijgt onder je haarwerk / topper. Los daarvan, moeten we moeten onszelf als vrouwen met alopecia ook nog extra goed beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Te veel blootstelling aan de zon kan immers leiden tot ernstige huidschade, vooral bij mensen met een lichte huid en weinig haar. Ook als je dun haar hebt, is je hoofdhuid extra gevoelig voor de zon. Ik had altijd een verbrande hoofdhuid voordat ik een haarwerk droeg - enorm vervelend.

Experts raden aan om zoveel mogelijk bedekt te blijven, activiteiten buiten de piekuren te plannen en altijd voldoende zonnebrandcrème te gebruiken. Dit is de meest effectieve manier om het hele jaar door zonveilig te zijn - ook voor vrouwen met alopecia. Maar in deze blog geef ik wat extra truckjes om je hoofd koel te houden (letterlijk en figuurlijk).

Tijdig plannen & smeren (of course)

Het zal niet als een verrassing komen dat de zon het felst schijnt tussen 10:00 en 16:00 uur, wanneer deze het hoogst aan de hemel staat. UV-stralen branden dan het sterkst. Het risico op verbranding en UV-schade is ook groter in de zomermaanden. Maar vergeet niet dat ook de locatie een rol speelt. Mensen die op grote hoogte leven of dichter bij de evenaar zijn, ervaren meer UV-blootstelling. En hoewel het misschien bewolkt is, dringen UV-stralen nog steeds door de wolken heen. Ga je dus op vakantie op deze plekken, dan is het extra belangrijk om altijd zonnebrandcrème te gebruiken, zelfs op bewolkte dagen.

Be fashionable: alternatieven voor haarwerken

Ga je kapot in de zomer door die hitte en dan ook nog een haarwerk op je hoofd? Er zijn alternatieven!

Door in de zomer een hoed te dragen in plaats van je haarwerk, voorkom je slijtage (en verkleuring) van je haarwerk en voel je je misschien wel veel comfortabeler. Hoe groter de rand van de hoed, hoe meer bescherming deze biedt. Om er zo snel mogelijk het beste van te maken, zorg je ervoor dat de hoed je echt goed past, dus dat 'ie lekker zit. Als ‘ie te los zit, kun je eerst je hoofd omwikkelen met een dun sjaaltje. En als de hoed nog steeds te groot is, voeg dan stukjes foam toe aan de binnenkant van de hoedenband voor een perfecte pasvorm. Een beetje knutselen kan wonderen doen, promise!

Misschien denk je dat je geen hoedenhoofd hebt, maar misschien heb je nog niet het juiste model gevonden. Of moet je even wennen aan hoe het eruit ziet. Wees altijd bereid om verschillende hoeden te passen en wie weet vind je wel een hoed die perfect bij je past! En heb je een extra look voor jezelf gecreëerd!

Ik noemde al even sjaaltjes. En er zijn super veel verschillende opties. Maar man, van sommige word ik zelf lig echt niet blij. Mutsjes en sjaaltjes die vrouwen die hun haar zijn verloren door ziekte, zijn niet mijn ding. Ze passen niet bij wat ik leuk vindt - eigenwijs, vrolijk en cute. Maar er zijn ook super toffe sjaaltjes, waar je helemaal je eigen look mee kan maken. Want sjaaltjes zijn iniet duur, maar wel mega veelzijdig! Sjaaltjes kun je als een bandana over je hoofd knopen, of je kan er een turban van maken. Of je knoopt ‘m rondom je hoofd, zoals Veronique Pardoen dat super tof doet (klik hier voor haar shop met sjaaltjes, oorbellen en tutorials).

Ja, het is even zoeken in de zomer wat bij je past en waar je je het fijnst in/ bij voelt. Is het een haarwerk blijven dragen? Top! Is het een sjaaltje of hoed? Ook top! Mijn advies? Experimenteer er lekker mee, probeer alles uit en test het in een veilige setting (je eigen balkon / achtertuin/ bij een vriendin / etc). Je wordt overal beter in door het vaker te doen en te stylen - en zo niet, schakel dan hulp in van een expert!

Vorige
Vorige

nieuw haar!

Volgende
Volgende

Accepteren is een keuze…