Accepteren is een keuze…

Liever de podcast luisteren? Dat kan hier.

In een recente podcast heb ik een gedurfde stelling ingenomen, eentje die wellicht scherp klinkt, maar die ik graag met je wil delen. Ik wil je uitdagen om erover na te denken, ook al roept het misschien weerstand op. Maar soms kan die weerstand juist helpen in je persoonlijke proces, vooral als het gaat om het omgaan met alopecia. Dus hier is mijn stelling: accepteren is een keuze. Boem. I said it.

Ik besef dat dit voor sommigen als een harde uitspraak kan klinken. Het kan aanvoelen alsof je de controle kwijt bent of alsof het je eigen schuld is als je wat je overkomt niet kunt accepteren. Maar laten we dit eens wat nuanceren, zodat je je eigen mening kunt vormen en je situatie opnieuw kunt bekijken - en kunt beoordelen of je misschien niet toch iets met deze stelling kan.

Alopecia is natuurlijk iets wat ons overkomt. Niemand kiest ervoor. En ik zeg ook absoluut niet dat alopecia accepteren makkelijk is. Maar je alopecia is helaas een feit. Dus wat je na de diagnose hebt, is een keuze. Je kunt ervoor kiezen om het te negeren, ertegen te vechten, je er diep verdrietig over te voelen, of om te blijven hangen in zelfmedelijden (been there, done it, bought the shirt!). Dit zijn allemaal begrijpelijke reacties, maar het zijn niet per se constructieve manieren om ermee om te gaan.

Ik spreek uit eigen ervaring. Toen ik de diagnose kreeg, heb ik keihard gevochten tegen de realiteit. Ik negeerde het, deed alsof het er niet was. Maar natuurlijk veranderde dat niets aan de situatie. Sterker nog, het weerhield me ervan om plezier te hebben en te leven naar wat ik belangrijk vind. Bijvoorbeeld naar mijn waarde van vrijheid: ik voelde me allesbehalve vrij omdat alopecia mijn dagelijkse leven beheerste (petjes, borstel, sjaal, muts in de tas en standaard paraplu mee, weer checken, niet vooraan ergens zitten want dan keek iemand op mn hoofd, etc: ik had er een dagtaak aan).

Toen ik eindelijk besloot om de realiteit onder ogen te zien en te accepteren dat dit mijn nieuwe werkelijkheid was, begon er iets te veranderen. Accepteren is geen passieve daad; het is een actief proces, een vaardigheid die je kunt leren en waar je beter in kunt worden. Een spier die je kunt trainen, eerst heel bewust en geconcentreerd maar gaandeweg wordt het makkelijker.

Het is begrijpelijk als je weerstand voelt bij het idee van acceptatie. Ik was er zelf jarenlang tegen aan het vechten. Maar toen ik besloot om het te proberen, om er actief aan te werken, begon er langzaam iets te verschuiven. En ja, er zijn dagen dat het moeilijk is, dagen waarop je het niet kunt accepteren. En dat is helemaal oké. Accepteren is geen rechte lijn, het is een hobbelige weg met ups en downs. Accepteren betekent dat ALLES er mag zijn, de goede dagen maar ook die vervelende gevoelens en rotdagen.

Elke keer dat je ervoor kiest om niet te vechten tegen de realiteit, maar om er het beste van te maken met alopecia, ben je op de goede weg. Het is een proces van vallen en opstaan, van successen en mislukkingen. Maar elke stap die je zet in de richting van ‘okay dit is het, want kan ik nu met deze werkelijkheid? brengt je dichter bij een leven waarin je volledig aanwezig kunt zijn, met alopecia als een (klein) detail in je leven in plaats van als de definitie van wie je bent.

Ik begrijp dat de stelling ‘Accepteren is een keuze’ misschien veel emoties oproept - ik weet het wel zeker want heb het gezien. Ik hoor sommige van jullie al denken ‘je kan het niet accepteren, je kan er alleen mee proberen te leven’. Ik nodig je uit om erover na te denken, om te reflecteren op je eigen situatie en te zien hoe je ermee omgaat. En als je behoefte hebt aan steun of begeleiding in dit proces, weet je me te vinden.

Laat me weten wat je ervan vindt, welke emoties het bij je oproept en of je misschien bereid bent om de uitdaging aan te gaan en te kiezen voor acceptatie, mét vallen en op staan.

Wil je meer weten over wat ik te bieden heb als De Alopecia Coach? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen of een gratis kennismaking te boeken.

Ik kijk ernaar uit om van je te horen❤️

Vorige
Vorige

tips tegen de zon

Volgende
Volgende

De alopecia dag in linda.