8 tips tegen piekeren

Liever de podcast luisteren? Dat kan hier!

In dit artikel wil ik het met je hebben over piekeren, iets dat veel van ons met alopecia maar al te goed kennen… Piekeren komt vaak doordat we gedachten hebben die beginnen met wat als...:

  • "Wat als mijn haar nog verder/helemaal/weer uitvalt?”

  • "Wat als mijn partner me toch te lelijk gaat vinden en bij me weg gaat”

  • “Wat als mensen zien dat ik een haarwerk draag?”

  • "Wat als ik moet gaan daten en kaal ben?”

  • En ik verwacht dat je dit lijstje nog wel verder kan aanvullen met jouw favoriete rotgedachten…. toch? :)

Deze gedachten, hoewel vaak gebaseerd op fictieve scenario's, kunnen ons behoorlijk bezighouden, uitputten en somber maken. Ik herken deze gedachten maar al te goed. Het voelde alsof het nooit meer goed zou komen, alsof niemand me ooit nog aantrekkelijk of vrouwelijk zou kunnen vinden. Ik lag er wakker van, draaide mezelf helemaal gek en voelde me bang, gestrest, moe en wanhopig.

Het goede nieuws

Ik pieker nooit meer over mijn haar, letterlijk geen seconde. Dat komt mede doordat ik mijn haarverlies heb geaccepteerd, mede door de tijd en mede door andere factoren. Maar dat komt zeker ook omdat ik heb geleerd om beter om te gaan met mijn piekermonster en ik ‘trucjes’ heb geleerd en geoefend waardoor ik (veel) sneller ‘uit de piekergroef’ kan stappen. En ik wil jou helpen om ook minder te piekeren.

Hier zijn 8 tips die je kunt uitproberen:

  1. Braindump: Neem aan het einde van de dag de tijd om alles wat er in je hoofd omgaat op papier te zetten. Maak je geen zorgen over logica of nut, gewoon alles opschrijven kan enorm helpen: "op het papier, uit het hoofd”

  2. Actielijstje: Maak een lijstje van concrete acties die je wilt ondernemen. Dit kan je helpen om de chaos in je hoofd te ordenen en stap voor stap vooruitgang te boeken.

  3. Afleiding zoeken: Zoek afleiding door bijvoorbeeld muziek te luisteren, een boek te lezen of te mediteren. Het helpt om je gedachten even te verzetten.

  4. Mediteren: Oefen gedurende de dag met meditatie, zodat je ook 's nachts beter kunt ontspannen. Mediteren helpt om afstand te nemen van je gedachten en meer rust te vinden.

  5. Praten met anderen: Deel je zorgen en gedachten met iemand die je vertrouwt en begrijpt wat je doormaakt. Het delen van je gevoelens kan enorm opluchten.

  6. Geef je piekergedachten een naam: Geef je negatieve gedachten een persona en praat er liefdevol mee. Dit helpt om afstand te creëren en te beseffen dat deze gedachten niet wie je bent. Bijvoorbeeld: Ha Bertha/Hans/De commandant/Stresskippie/Moederoverste/Miep, daar ben je weer met je zorgen. Lief dat je zo begaan bent met mijn welzijn, en ik hoor je, maar ik leg het voor nu even naast me neer”.

  7. Gebruik een gek stemmetje: Maak je piekergedachten minder serieus door ze in een gek stemmetje tegen jezelf te zeggen. dit klinkt mega gek, maar werkt! Het haalt de zwaarte van de gedachte die je hebt af en relativeert de situatie - en dat maakt het makkelijker om ermee om te gaan en de gedachte letterlijk minder serieus te nemen.

  8. Zet je gedachten in perspectief: Gebruik de zin "Ik heb de gedachte dat..." om afstand te nemen van je gedachten en ze minder serieus te nemen. Dit helpt om meer ruimte en lucht te creëren in je hoofd. Probeer maar, voel je het verschil?

Het is belangrijk om te onthouden dat deze tips oefening vergen. Vooral de laat paar kunnen in het begin onwennig aanvoelen (lees: voelen alsof je knettergek bent geworden), maar na verloop van tijd zul je merken dat je beter in staat bent om je piekergedachten te hanteren.

Als je meer hulp nodig hebt of gewoon behoefte hebt aan een luisterend oor, aarzel dan niet om een gratis sessie met mij te boeken via de knop rechtsboven. Samen kunnen we kijken hoe ik je het beste kan ondersteunen in jouw specifieke situatie. Fijne(re) nachtrust gewenst! ❤️

Vorige
Vorige

De alopecia dag in linda.

Volgende
Volgende

Een Openhartig Gesprek met Barbara van Beukering: Over Alopecia, Verlies en Herkenning