zelfvertrouwen vs eigenwaarde

Liever de podcast luisteren? Dat kan hier!

In dit artikel duiken we in een essentieel onderwerp in het dealen met alopecia en het begrijpen waarom het zo’n impact kan hebben op ons leven. We gaan het hebben over het verschil tussen eigenwaarde en zelfvertrouwen. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt en gehaald, maar het is cruciaal om het onderscheid te begrijpen en te onderzoeken of er werk aan de winkel is op beide gebieden.

Vaak merk ik tijdens coachsessies dat mensen, als we wat dieper graven, beseffen dat hun gevoel van eigenwaarde niet stevig is. En dat dit patroon bij nader inzien misschien al aanwezig was vóór alopecia in beeld kwam. Veel vrouwen komen erachter dat alopecia als een vergrootglas werkt op iets wat misschien al niet helemaal in balans was.

Laten we eerst het verschil tussen beide begrippen verduidelijken. Zelfvertrouwen is hoe je jezelf beoordeelt op basis van je talenten, vaardigheden en kwaliteiten. Het is vaak gebaseerd op externe prikkels en vergelijkingen met anderen, inclusief schoonheidsnormen. Het is belangrijk om te weten dat zelfvertrouwen iets is wat je kunt ontwikkelen door acties te ondernemen en successen te ervaren.

Maar zelfvertrouwen alleen is niet genoeg als jouw eigenwaarde niet op orde is. Een gezond gevoel van eigenwaarde betekent dat je diep van binnen gelooft dat je erbij hoort en waardevol bent, los van externe omstandigheden. Dat je okay bent, gewoon zoals je bent.

Als jouw eigenwaarde, dus het fundament, niet op orde is, kunnen prestaties en complimenten slechts tijdelijke 'shots' van voldoening bieden. Maar zal je al snel weer leeglopen en het gevoelhebben dat je niet goed bent, dat er iets niet klopt of niet goed is. En ga je weer op zoek naar een ‘shot' (een like, een volger, een date, een extra kilo eraf, een nieuwe baan, etc).

Het goede nieuws is dat je kunt werken aan je zelfvertrouwen én aan je eigenwaarde, op elk moment in je leven. Het begint- zoals je inmiddels wel van me gewend bent- met jezelf bewust worden van je gedachten, emoties en lichaamssignalen. Door deze zelfbewustzijn te vergroten, kun je dieper graven en jouw 'go-to' negatieve gedachten identificeren (bij veel van ons is dat ‘ik ben niet goed genoeg’). Vervolgens kun je deze gedachten reframen en je emoties veranderen.

En hoe ga je om met afwijzingen en tegenslagen? Want dit is absoluut ook iets waar eigenwaarde een belangrijke rol speelt. Als je een gezond gevoel van eigenwaarde hebt, raak je minder persoonlijk gekwetst door afwijzingen. Je begrijpt dat afwijzingen niet noodzakelijkerwijs direct iets over jou als persoon zeggen, maar eerder over de omstandigheden of de ander.

Alopecia kan zowel eigenwaarde als zelfvertrouwen beïnvloeden. Het kan een diepgeworteld gevoel van 'niet goed genoeg zijn' versterken, terwijl het ook ons zelfvertrouwen kan ondermijnen door ons uiterlijk te beïnvloeden.

Als je jezelf herkent in deze patronen, weet dan dat je niet alleen bent. Het begrijpen van het verschil tussen eigenwaarde en zelfvertrouwen, en het bij jezelf onderzoeken, is een super goede eerste stap.

Als je hier begeleiding bij nodig hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Dit is een van de onderwerpen die bij bijna elk coachtraject aan bod komt, dus je zal niet de eerste en ook niet de laatste zijn ;) Samen kunnen we werken aan het versterken van jouw gevoel van eigenwaarde én je zelfvertrouwen, zodat je stevig én liefdevol in je schoenen kan (blijven) staan - wat jouw alopecia ook doet.

Meer weten? Boek hier jouw gratis sessie.

Vorige
Vorige

Een Openhartig Gesprek met Barbara van Beukering: Over Alopecia, Verlies en Herkenning

Volgende
Volgende

Schaam je je ook?