Fake it till you make it…?

Zelfvertrouwen is een krachtig hulpmiddel in het leven. Het stelt je in staat om uitdagingen aan te gaan, jezelf te uiten en op je doel af te gaan. Maar wat als je je onzeker voelt en niet lekker in je vel zit? Daar komt de bekende uitspraak 'Fake It Till You Make It' om de hoek kijken. In dit blogartikel duiken we in de zin en onzin van 'Fake It Till You Make It' en hoe deze aanpak je kan helpen om je zelfvertrouwen te vergroten.

De term 'Fake It Till You Make It' betekent dat je je gedraagt alsof je zelfverzekerd en competent bent, zelfs als je je dat op dat moment absoluut niet voelt. Door je zo te gedragen, geef je jezelf de kans om te groeien en te leren, en uiteindelijk wordt het 'doen alsof' een natuurlijke deel van wie je bent - je gaat het zelf geloven er dus ernaar handelen. Voor de psychologie liefhebbers: inderdaad - een gevalletje van selffulfilling prophecy.

Waarom werkt het?

  • Positieve uitstraling

Wanneer je je zelfverzekerd gedraagt, straal je dit ook uit naar de buitenwereld. Mensen reageren over het algemeen positief op zelfverzekerde personen, wat kan leiden tot meer positieve interacties. En dat doet weer wonderen voor je zelfvertrouwen. Snap je ‘m nog?

  • Verander je mindset

Door jezelf te dwingen om je zelfverzekerd te gedragen, begin je ook te geloven in je eigen kunnen. Het kan je helpen om negatieve gedachten om te zetten in positieve overtuigingen en een groeimindset te ontwikkelen, in tegenstelling tot een fixen mindset. Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact met me op.

  • Vergroot je comfortzone

Door nieuwe dingen te proberen en jezelf uit te dagen, vergroot je je comfortzone. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om nieuwe uitdagingen aan te gaan en je zelfvertrouwen te vergroten - want hoe vaker je ‘enge’ dingen doet, hoe onder eng ze worden.

Hoe pas je 'Fake It Till You Make It' toe?

  • Lichaamstaal

Een zelfverzekerde lichaamshouding kan een groot verschil maken. Sta rechtop, maak oogcontact en glimlach. Deze kleine aanpassingen kunnen je zelfvertrouwen direct een boost geven en beinvloeden enorm hoe je over komt.

  • Positieve zelfpraat (verban dat negatieve stemmetje)

Herhaal positieve affirmaties zoals "Ik ben capabel", "Ik verdien succes" of "Ik kan dit" of “ik ben mooi” om je zelfvertrouwen te versterken. Voor de spiegel, onder de douche, tijdens het afwassen - whenever.

  • Zelfzorg en reflectie

Zorg goed voor jezelf door voldoende rust, gezonde voeding en beweging. Neem ook de tijd om te reflecteren op je successen en wat je hebt geleerd.En - dit vind ik een belangrijke - voel ook wat er te voelen is. Fake it Till you make ti klinkt tof, en kan voor veel werken, maar als je je negatieve gevoelens en je onzekerheid ermee aan de kant schuift en hier geen aandacht en ruimte aan biedt, ga je hier last van krijgen. Dus als je je ku* voelt, geef hier dan ook af en to de ruimte aan en accepteer ook die gevoelens. Want die horen erbij.

'Fake It Till You Make It' is meer dan alleen een populaire uitspraak; het is een krachtige strategie om je zelfvertrouwen te vergroten en je mindset te veranderen. Door jezelf te gedragen alsof je zelfverzekerd bent, geef je jezelf de ruimte om te groeien, te leren en uiteindelijk echt zelfverzekerd te worden. Met de belangrijke kanttekening dat dit alleen werkt en een gezonde manier van doen is ALS je ook ruimte biedt aan de minder leuke gevoelens - want je bent een mens, die horen erbij. Alleen zo werkt je aan acceptatie.

Benieuwd hoe dit voor je werkt, laat je het me weten?

Vorige
Vorige

Schaam je je ook?

Volgende
Volgende

13 april is De alopecia dag